[bejelentkezés] | [segítség] | [kapcsolat] |
302.hu [βeta]
Internetes cím és jegyzet rövidítés

A 302.hu-ról röviden.

A 302.hu mint szolgáltatás.

A 302.hu jelenleg internetes cím és jegyzet rövidítőként működik, egyelőre teszt üzemben.

Mi azaz internetes cím rövidítés?

Ahogy a nevében is benne van, a hosszú, nehezen megjegyezhető internetes címeket (url/link) tudjuk egy sokkal rövidebbre cserélni. Így azt könnyebben használhatjuk emailben, chateléskor, sms-ben vagy ahol csak akarjuk. Például ha egy Google találati listát akarunk elküldeni valakinek, akkor nem kell az alábbi hosszú címet bemásolni:

https://www.google.hu/#hl=hu&safe=off&q=internetc%C3%ADm&spell=1&sa=X&ei=df1AUYbBCJHFtAaC5YGwBQ&ved=0CCsQBSgA&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.43287494,d.Yms&fp=6d7ab86a0f09a963&biw=1858&bih=995

elég csak ezt a rövidet: 302.hu/_a, így amikor erre a rövidcímre kattintanak, az oldal átirányítja az eredetileg megadott hosszú címre.

Milyen címeket fogad el a cím rövidítő?

Igazából bármilyen címet elfogadunk, még nem valós címeket is.

Ezek szerint nincs ellenőrizve, amit beírok?

Van ellenőrzés, jelenleg a beírt cím hosszát ellenőrizzük, ami nem lehet hosszabb a szabvány internetes cím hosszánál, valamint csak olyan karaktereket fogadunk el, amik a címekben egyébként is megengedettek.

Mi az a jegyzet rövidítés?

Ha a neten találsz egy kisebb – nagyobb szöveget, (vagy akár Te is beírhatod) akkor azt egyszerűen bemásolod a nagyobbik szövegdobozba és a rövidítés után egy rövid internetes címet fogsz kapni, amit ha később használsz, azonnal látni fogod a beírt jegyzetedet.

Jegyzetednek adhatsz címet is, így Te és akár mások is könnyebben beazonosíthatják a jegyzetet, annak tartalmát.

Kérlek figyelj arra, hogy HTML kódokat ugyan beírhatsz, de azokat nem fogja kiértékelni a rendszer, pontosabban, sima szövegként látod viszont a kódot.

Mi az a felhasználási idő?

A felhasználási idővel az adott rövidcím élettartamát lehet korlátozni, alapesetben bármeddig lehet egy rövidcímet használni, de tetszés szerint ettől eltérhetünk. Ha például csak 1 órás élettartamot állítunk be, akkor a rövidcím, a készítésétől még 1 órán keresztül működni fog. Ha a lejárati idő után akarjuk használni a rövid címet, akkor az átirányítás nem történik meg.

Mire jó a jelszó?

A jelszóval tulajdonképpen védetté tehetjük mások elől a rövidcímet, pontosabban, ha más megpróbálja megnyitni a jelszavas rövidcímet, akkor csak a pontos jelszó megadás után fogjuk az illetőt átirányítani az eredeti címre. Érdemes tudni, hogy ha jelszóval ellátott rövidítést készítünk, akkor a listázhatóság mindenesetben ki lesz kapcsolva.

Mit jelent a listázható tulajdonság?

Ha egy címet vagy jegyzetet rövidítéskor listázhatóra teszel, akkor lentebb a legfrissebb rövidítések listában meg fog jelenni, így azt mások is látni fogják.

Figyelem, ha listázhatóvá teszel egy rövidítést, az végleg publikus lesz és bárki bármikor megtekintheti, de természetesen csak a felhasználási idő lejártáig.

Ha jelszót állítasz be, akkor ez az opció nem használható, jelszó esetén sosem lehet publikus a rövidítés.

Miért jó, ha regisztrálok?

Természetesen nem kötelező regisztrálni, de aki napi szinten szeretné használni a szolgáltatást, annak mindenképpen érdemes. A nem beregisztrált felhasználókra bizonyos korlátozások vonatkoznak, mint például naponta maximum 15 rövidítést készíthetnek (jelenleg nincs más megkötés).

A regisztrált felhasználók jelenleg a következő előnyöket élvezhetik:

Regisztrálni a megszokott módon, az e-mail címmeddel tudsz, illetve csatlakozhatsz a Facebook segítségével is.

Röviden a Facebook regisztrációról?

Amennyibe Facebookkal regisztrálsz, nem kell megadni semmilyen adatot, mert ami szükséges azt az alkalmazásunk lekérdezi a Facebook profilodból.

Nyugi! Csak olyan adatokat kérünk le, amiket regisztrációnál egyébként is meg kellene adnod, mint például az e-mail címed, a felhasználói neved, a profilod linkje, a profilod képe.

Pár előny amit mindenki élvezhet, ha profilodat összekapcsolod a Facebookkal.

Fizetni kell-e a szolgáltatásért?

A 302.hu szolgáltatásaiért nem kell fizetni, a regisztráció ingyenes. Viszont hamarosan ki lesz alakítva egy, az üzleti felhasználókra vonatkozó csomag, ennek díjazása még nincs megállapítva.

Fontos tudni, hogy minden szolgáltatás amit nyújtunk, mindig ingyenes marad, ez alól csak az üzleti felhasználókra vonatkozó előnyök jelentenek kivételt!

Mit jelent az üzleti felhasználó és milyen előnyeik lesznek?

Jelenleg még nem szeretnénk árulkodni, még kialakítás alatt vannak bizonyos pontok. Annyit elárulhatunk, hogy az üzleti felhasználók olyan előnyökhöz jutnak majd, amikre a hétköznapi embernek nincs szüksége.

Mi az az API?

A 302.hu bizonyos szolgáltatásai nem csak a honlapról érhetőek el, hanem egy programozható felületen is. Ez azt jelenti, hogy ha van egy honlapod, ahol naponta publikálsz cikkeket, akkor automatikusan kérhetsz az új (vagy meglévő) cikkeidhez egy rövid linket. De ez csak egy lehetőség, tulajdonképpen rajtad múlik, hogy mire használod az API-n keresztül a 302.hu szolgálatásait.

Az API-ról részletesebben a fejlesztői dokumentációban olvashatsz.

Mit jelent a Token egyeztetési hiba?

A rövidítünk valamit (címet vagy jegyzetet), a rendszer a háttérben egy ellenőrző összeget vizsgál meg, ami ha nem egyezik az elvárttal, nem jön létre a cím rövidítés. Ez egy fajta védekezés, hogy robotok ne tudjanak tömegesen címeket, kéretlen reklámoldalakat beküldeni.

Mit jelent a [βeta] jelzés?

A [βeta] jelzés mutatja, hogy a szolgáltatás jelenleg még nem stabil állapotában üzemel. Ez idő alatt előfordulhat, hogy a cím rövidítés vagy a rövid cím elérése nem működik, bár ezt igyekszünk elkerülni.